След броени дни в рамките на международна експедиция двама български алпинисти

...
След броени дни в рамките на международна експедиция двама български алпинисти
Коментари Харесай

Алпинистите Младен Данков и Румен Радев се отправят към Гашербрум II

След броени дни в границите на интернационална експедиция двама български алпинисти потеглят към 8-хилядния връх Гашербрум II в планината Каракорум в Пакистан. Те ще нападат пакистанския осемхилядник дружно с трима словаци, американец и перуанка.
За 46-годишния Младен Данков това ще бъде трети опит за нанагорнище на връх с сходна височина. Данков ще се насочи към Гашербрум дружно с 49-годишния адаш на президента Румен Радев.
Преди това Младен Данков е взел участие в експедиции до осемхилядниците Чо Ойо и Броуд Пик. Тогава обаче е бил възпрепятстван от здравословен проблем. " Поставил съм си за цел да изкача един осемхилядник, не желая да задълбочавам. На Чо Ойо по-нисичко - спал съм на първи лагер на 6 400, до момента в който на Броуд пик с Боян (Петров - бел. ред.) спахме на 7 300. " Бил е на Хан Тенгри в Казахстан, висок съвсем 7 хиляди метра. Като катерач Данков има зад тила си сполучливо изкачени едни от най-емблематичните и красиви стени в света. От всички фактори по високите върхове най-притеснителна за него остава акомодацията към огромната височина. 
Най-опасен по маршрута до Гашербрум II е ледникът сред Базовия лагер и първия височинен лагер, по който има доста цепнатини, споделя Младен Данков. 
Двамата с Румен Радев ще създадат опит да изкачат Гашербрум II без спомагателен неестествен О2 и без помощта на шерпи, тъй като считат, че това е най-чистият жанр и е най-честно. Готвят се за експедицията от предходната година. Трагедията с Боян Петров не ги отхвърля от проектите, тъй като в алпинизма всеки е наясно с риска и го приема.
" Правя го, и аз не мога на 100% да си обясня за какво. Влече ме. Много е красиво. Приключение е. Предизвикателство ", изясни катерачът. Алпинизмът и катеренето стават все по-популярни, само че съгласно Данков това е рисково:
" В един миг както оказва помощ да се разпространява и да тръгнат хората в планината за здраве, в идващия миг някои могат леко да се понапрегнат: " Този беше там. Хайде и аз ще отида! " Гледал съм доста клипчета - снимат с едни екшън камери... Нещата на мен персонално не ми стоят доста безвредно. Всичко би трябвало да е рационално. "
Експедицията на Данков и Радев стартира на 18 юни. 
Цялото изявление слушайте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР